Waarheen leidt de weg die wij moeten gaan? Een bekend nummer van de nog niet zo lang geleden overleden Mieke Telkamp, maar ook een vraag die ik mij nu sinds mijn bewuste leven stel. Geïnteresseerd in de toekomst lees ik al alles wat los en vast zit over de toekomst en sinds youtube kijk en luister ik ook naar de goeroes op internet.

Een van die goeroes, Elon Musk, zag ik op een conferentie tussen oliesjeiks in (ik gok) Abu Dabi zeggen dat we afstevenen op een tijd van “abundance”. Een tijd waarin alle fundamentele zaken zoals energie, water, eten, een dak boven het hoofd, vervoer en entertainment voor vrijwel niets te verkrijgen zullen zijn. Vergelijk het met de smartphone die nu de televisie, de radio, de krant, het fotoapparaat en de supermarkt vervangt. Die dingen zijn eigenlijk niets meer waard, ofwel voor niets bereikbaar. Alles zal op termijn worden geleverd in ruil voor 1 zaak: data.

Een toekomstbeeld dat menig werknemer wel aan zal staan. Nu nog werkend in het zweet des aanschijns om de bovenstaande fundamentals te verwerven staat de toekomstige generatie niet veel meer te doen dat het leven zin geven. Een wezenlijke andere manier van leven staat de mens te wachten. En het gaat snel. De ontwikkelingen buitelen over elkaar heen, proportionele ontwikkeling op naar singularity.

 

Ik las ook nog een artikel over de 3 bruggen: brug 1 overleven tot ongeveer 2025, brug 2 in leven blijven door nieuwe kennis over de huidige ziektes, brug 3 het brein overbrengen naar een chip zodat men eeuwig door kan leven.

Maar goed we zitten dus in 2018, ergens op brug 1 en we moeten overleven en of al deze zaken zo snel veranderen moeten we nog maar zien. Als er later op wordt terug beschouwd zijn we misschien de laatste generatie die nog moest werken voor de kost en nog gewoon kon doodgaan zonder optie. Een toekomstig mens zou er zelfs nostalgisch van kunnen worden.

De uitdagingen voor de mens van nu zijn enorm, in de overgang naar een gedigitaliseerde wereld wordt werk onherroepelijk steeds schaarser. De laatste mensen die nog werk zullen kunnen vinden zullen bezig met het werken aan de digitale wereld, alle andere vakken worden overbodig.

Hoe gaan we deze transitie overleven? De economie zoals deze nu functioneert biedt geen plaats aan werkzoekende, dolende verschoppelingen. Morgen moet de hypotheek ook nog betaald worden en het eten en de gezondheidszorg, het kost allemaal nog steeds geld, veel geld.

Elon Musk ziet geen andere weg dan het verschaffen van gratis basis inkomen voor deze mensen anders zullen miljarden mensen die in armoede moeten overleven in een wereld op weg naar abundance en de derde brug. We leven inderdaad in interessante tijden. Je zou er nostalgisch van worden.