Zoals ik al eerder schreef, 2018 wordt een boeiend jaar met de invoering van de Algemene Verordening Gegegevensbescherming (AVG) per mei dit jaar en de Payment Service Directive 2 (PSD 2) welke deze week zijn beslag krijgt.

Deze twee stukken regelgeving staan haaks op elkaar zo lijkt het. PSD gaat theoretisch leiden tot het massaal lekken van privacy gevoelige data, AVG moet het lekken van data tegengaan. PSD en AVG verwijzen nergens naar elkaar. Dat is ook logisch, de ene regeling (PSD 2) is van europese oorsprong en verwoordt de wens om een level playing field te creëren tussen fintechs en banken. Weg met de monopolie van de data, vrijheid van handelen en een open markt. De macht aan de consument, baas over de eigen gegevens. Ik vind het sympathiek klinken en denk aan de prachtige kansen die een vrij verkeer van data gaat opleveren.

De andere kant is echter dat die data misbruikt kan gaan worden. Zo kan het zijn dat de door mij vrijgegeven bankgegevens ook informatie bevat over een andere persoon die mij iets schuldig is. Stel ik heb in de omschrijving staan: aflossen lening auto 20 termijnen, of onderhandse regeling lening huis, of.. verzin het maar. Stel nu dat die persoon nu net bezig is met een hypotheek bij diezelfde partij die met mijn toestemming mijn informatie heeft gekregen. Die hypotheeknemer weet dan van een niet BKR genoteerde schuld en gaat daar niets mee doen?

AVG ziet er juist op toe dat dit soort informatie helemaal niet kan worden vrijgegeven. De bank die de gegevens volgens PSD 2 moet vrijgeven, mag deze volgens AVG niet vrijgeven. De boete op het gebruik van niet geautoriseerde informatie is zeer aanzienlijk. Het dilemma is duidelijk. Beleid op dit vlak moet nog helemaal uitkristaliseren.

Emplooyer ziet een grote markt voor AVG en PSD 2 specialisten in de komende jaren. Het is ons streven om in 2018 een aantal cursussen te faciliteren die deze aandachtsgebieden bestrijken. Graag komen wij in contact met geïnteresseerden die begrijpen dat een CV verrijkt met kennis op dit vlak een grotere arbeidsmobiliteit betekent. Laat dus gerust even een bericht achter op http://emplooyer.nl/contact/ dan gaan wij u op de hoogte houden van onze cursus aanbod.